dachówki i komin

Obróbka blacharska komina

Podczas projektowania i budowy domu często musimy zwracać uwagę również na pozornie drobne aspekty, które odgrywają jednak znaczącą rolę nie tylko estetyczną, ale również funkcjonalną. Jednym z nich jest obróbka blacharska komina. Jej wykonanie jest niezwykle istotnym etapem wykończenia dachu, gdyż zapobiega jego dachu oraz dostawaniu się wody do wnętrza komina. Ponadto w znacznym stopniu decyduje o wyglądzie dachu ? jeżeli komin znajduje się w jego centralnej części, nie jest możliwe ułożenie prostych fragmentów blachy, lecz trzeba również uwzględnić otwór na komin oraz zaaranżować jego otoczenie. Jakie są na to sposoby?

Nieodpowiednio wykonana obróbka blacharska komina może nieść poważne konsekwencje. Jedną z nich jest po prostu przeciekanie dachu i dostawanie się wody do wnętrza domu. Błędy w tej kwestii są popełniane bardzo często, dlatego też warto dobrze przygotować się do tego zadania. Obróbkę blacharską komina zazwyczaj wykonuje się z szerokich pasów blachy zagiętych pod odpowiednim kątem. Łączy się je na dachu poprzez przylutowanie lub na rąbki podwójne. Jak każde połączenie dachu ze ścianą, obróbka komina powinna się składać z dwóch elementów: obróbki dolnej przymocowanej do konstrukcji dachu oraz górnej przytwierdzonej do ściany. Części pionowe powinny być możliwie szczelnie połączone ze ścianą.

 

komin po obróbce

 

Do stworzenia obróbki czasem wykorzystuje się także elastyczne taśmy metalowe, którymi można zakryć szczeliny. Dla pewności, że nie pojawi się przeciekanie, obróbkę zazwyczaj wykańcza się silikonem dekarskim odpornym na wysokie temperatury oraz specjalną listwą. Zazwyczaj pozostawia się jednak niewielki odstęp między powierzchnią komina a dachówkami, aby zapobiec ich uszkodzeniu pod wpływem pracy komina. Podobną obróbkę należy wykonać w przypadku wszelkich innych elementów przenikających dach, gdyż mogą one być źródłem jego przeciekania. Wszystkie takie prace należy wykonywać bardzo uważnie, gdyż ich zaniedbanie może spowodować poważne szkody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *